CASE: De heropleving van Royale Belge

Posted by Laurens Boeckx en Maaike Deverwerre On 18 maart 2024 13:00

#engineering, #construction, #acoustics, #renovation , #mipimaward

Royale Belge in blog bovenaan

In het hart van Watermaal-Bosvoorde, een weelderige buitenwijk van Brussel, herrijst een iconisch gebouw uit het verleden: Royale Belge. Dit project, doordrenkt van geschiedenis en architecturale grandeur, werd gerenoveerd naar een kantoor- en hotelproject. Royale Belge is winnaar van twee MIPIM Awards 2024, Beste Reconversieproject én Beste Mixed Use-project. Ontdek in deze blog de akoestische aanpak van Macobo-Stabo.

Een visie van verjonging

Royale Belge vertelt het verhaal van een glorierijk verleden dat samensmelt met een visie voor de toekomst.

Alhoewel Royale Belge in de jaren 60 een schoolvoorbeeld van luxeuze bedrijfsarchitectuur was - dankzij het gedurfde ontwerp van architecten René Stapels en Pierre Dufau - stond het complex sinds 2017 leeg. Als een eerbetoon aan zijn erfgoed - het project prijkt namelijk sedert 2019 op de erfgoedlijst - werd het gebouw i.o.v. Souverain 25, het consortium rond Cores Development, Urbicoon, Foresite & Ape, getransformeerd tot een multifunctioneel complex met kantoorruimtes en een hotel dat voldoet aan de behoeften van de hedendaagse wereld.

Toekomstgerichte functies

Het monumentale gebouw ligt te midden een beukenbos van zo'n tien hectare en combineert een aantal verschillende functies in horizontale lagen, waaronder 21.000 m² BREEAM gecertificeerde kantoorruimte en een viersterrenhotel van 14.500 m² op de derde, vierde en vijfde verdieping, goed voor een 200-tal luxekamers waar de gasten worden getrakteerd op een adembenemend zicht.

De ondersteunende faciliteiten omvatten een auditorium met 300 plaatsen, co-workingruimtes en vergaderzalen. Het hotel Mix heeft een bijhorende gym en wellness van 5.000 m², twee 25 meterzwembaden - waarvan eentje buiten -, drie restaurants en een bar. En voor de foodies is er ook foodmarket Fox met dertien luxueuze eetstalletjes.

Het complex is voorzien van een beveiligde fietsenparking met 280 plaatsen en 443 parkeerplaatsen voor auto’s.

Akoestisch comfort bij renovaties

De renovatie van Royale Belge luidt een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Watermaal-Bosvoorde in, en Macobo-Stabo is trots om hieraan bij te dragen. Een nauwe samenwerking met  Caruso St John Architects, Bovenbouw Architectuur en DDS+ was essentieel. Zoals bij alle andere ontwerpaspecten, waren er in dit project tal van uitdagingen op vlak van akoestiek.

Naast het waarborgen van akoestisch comfort in verschillende functies zoals kantoren, hotels, restaurants, welzijns- en sportfaciliteiten, lag de nadruk op het bekomen van geïntegreerde ontwerpdetails voor alle verbindingen met de bijzondere gevel. Denk hierbij aan het aansluiten van wanden tussen kamers en vergaderruimtes op de beschermde gevel met zijn specifiek dragende staalstructuur, en het voorkomen van geluidsoverdracht tussen verdiepingen via de gevel na het verwijderen van plafonds en overbodige afwerkingen om de originele betonnen structuur weer zichtbaar te maken.

De akoestische uitdagingen van het atrium

We richten ons graag op het atrium en onze akoestische aanpak. Het beheren van de akoestiek in een atrium, vooral één dat wordt omringd door een mix van functies, is cruciaal om een comfortabele omgeving voor iedereen te creëren en een samenhangend geheel te realiseren. De open ruimte van het atrium kan geluid weerkaatsen en leiden tot een lawaaierige en echoënde atmosfeer, wat onaangenaam kan zijn.

Door de akoestiek vanuit verschillende invalshoeken te benaderen - absorptie, verspreiding, barrières en strategische planning - konden we een functioneel atrium realiseren en het comfort in aanpalende ruimtes verbeteren.


Een aantal punten uitgelicht:

  1. Geluidabsorptie: Specifieke absorberende driehoekige plafondtegels zijn op maat gemaakt om geïntegreerd te worden in het iconische plafond, waardoor een aangenamere en functionelere atriumruimte ontstaat die tegemoetkomt aan de diverse behoeften van de gebruikers. Door gebruik te maken van absorberende afwerkingen in de ruimtes die grenzen aan het atrium, werd het gebruik van dergelijke afwerkingen in het atrium zelf vermeden.
  2. Geluidverspreiding: De specifieke betonnen structuur in het plafond en de aanpalende lobby van het hotel zorgen voor een geluidverstrooiend effect. Dit wordt verder ondersteund vanuit het ontwerp door het vermijden van parallelle evenwijdige oppervlakken: het atrium heeft een rond ontwerp en de wandafwerkingen zijn gegolfd en bekleed met vilt.
  3. Geluidsisolatie: Voor ruimtes met een hoge privacy is adequate geluidsisolatie nodig, in combinatie met voldoende visuele connecties naar het atrium. Specifieke aandacht is besteed aan het integreren van technische installaties - zoals een ontrokingsysteem voor het atrium - boven en door de kantoorwanden.
  4. Geluidmaskering: Hoewel niet toegepast, is een onderzoekspiste de introductie van geluidmaskering door middel van een elektronisch systeem of waterpartij, wat verder kan bijdragen aan het akoestisch scheiden van de ruimtes. De geluidsactiviteiten van de ene zone worden gemaskeerd door het geluidlandschap van het atrium, waardoor ze niet hoorbaar zijn in de andere zone.

Ben je geïnspireerd geraakt door het verhaal van Royale Belge en ben je op zoek naar een partner voor je volgende ambitieuze renovatieproject? We staan je graag bij voor de studies akoestiek, stabiliteit, gebouwtechnieken en duurzaamheid. De toekomst wacht, en samen met jou zijn we klaar om die uitdaging aan te gaan.

Laurens Boeckx
COO/Teamleader Akoestiek
laurens.boeckx@macobo-stabo.be

Maaike Deverwerre
Sales & Marketing Manager
maaike.deverwerre@macobo-stabo.be

-

Wens je te weten wat we verder voor jouw project kunnen betekenen? Neem dan contact op met Maaike Deverwerre, Sales & Marketing Manager bij Macobo-Stabo, op +32 460 94 21 39 of maaike.deverwerre@macobo-stabo.be