Duurzaamheid

De overheid legt strenge energienormen op voor gebouwen. EPB staat daarbij voor ‘EnergiePrestatie & Binnenklimaat’.

Onze erkende EPB- & Ventilatieverslaggevers zijn experts in hun vak. Zij volgen de wetgeving en de laatste technologische ontwikkelingen op de voet en zijn gerespecteerde trainers van andere Vlaamse Energiedeskundigen. Om een optimaal comfort en een laag energieverbruik te realiseren binnen het budget van de opdrachtgever, doen vele opdrachtgevers beroep op ons voor dynamische simulaties.

Dynamische simulaties maken het mogelijk om objectieve ontwerpkeuzes te maken op vlak van architectuur en technieken en dit reeds vanaf schetsontwerp. Dit is niet verplicht binnen de wetgeving, wel onze toegevoegde waarde voor onze opdrachtgever en ontwerpteam.

Als u welbepaalde duurzaamheidsambities heeft, bijvoorbeeld om de vastgoedwaarde van uw project te verzekeren, dan kan u beroep doen op de Duurzaamheidsingenieurs uit ons team. 

Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben?

Referenties

 • Antwerpen, Cadix A5
  Antwerpen Cadix 5A 3
  Het prestigieuze project ligt in de Cadixwijk op 'Het Eilandje' en bestaat uit meer dan 200 appartementen, handelsruimtes, assistentiewoningen, horeca en kantoren. Inzake duurzaamheid ligt de ambitie voor dit project hoog met K18 voor de vijf blokken en E30 voor de appartementen.

  Met behulp van een warmtepomp wordt de warmte in de bodem gebruikt om de gebouwen te verwarmen op lage temperatuur.

  BREEAM: Outstanding Design Fase.

  Foto's: © Sergison Bates Architects

  Lees meer
 • Hasselt, Quartier Bleu
  matexi 3

  Aan de Hasseltse Kanaalkom investeerde bouwheer Kanaalkom Development in de ontwikkeling van Quartier Bleu, een modern woon- en winkelproject vlakbij het bruisende stadscentrum.

  Het project bestaat uit maar liefst 400 wooneenheden, van studio’s over appartementen naar penthouses, verdeeld over 11 woonblokken.  Een 50-tal winkels en restaurants vestigen zich tevens in deze nieuwe woonbuurt en leggen een trendy schakel met de binnenstad. 

  De hele site wordt voorzien van verwarming en koeling d.m.v. een KWO (koude-warmteopslag). Er zijn drie warme bronnen en drie koude bronnen en er wordt ook een koppeling gemaakt met het naastliggende kanaal. Een thermisch onevenwicht tussen de jaarlijkse warmte- en koudevraag kan door de inzet van het kanaalwater namelijk weggewerkt worden

  MACOBO-STABO zette in op een doorgedreven optimalisatie van het structuurontwerp voor de bovenbouw. De aannemers Houben en Strabag deden tevens beroep op ons om een nieuwe luxeparking voor maar liefst 2.500 parkeerplaatsen sneller en economischer te kunnen bouwen.

  Wil je weten wat onze experten te vertellen hebben over dit project?

  Foto's: © Matexi

  Lees meer
 • Antwerpen, Blue Gate
  polo architects

  Scholen van Morgen’ is een PPS (publiek-private samenwerking) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse Overheid. Het programma omvat het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 schoolgebouwen.

  In de projectzone BlueGate, ook gekend als Petroleum Zuid, komt een campus van 10.000m² voor deeltijds beroepssecundair onderwijs en volwassenonderwijs in dag- en/of avond school.

  Foto’s : © POLO Architects 

  Lees meer
 • Peer, WZC VitaS
  archipelago 3

  MACOBO-STABO verzorgt de studies voor de gefaseerde vervangingsnieuwbouw van het woonzorgcentrum Sint-Antonius in Peer. Het project wordt gerealiseerd in drie bouwfases.

  In totaal komen er 185 kamers met 189 bedden, 2 ondergrondse parkings (1 voor bezoekers en 1 voor personeel) en 3 assistentiewoningen. Tevens wordt het Godsgasthuis tot een dagverzorgingscentrum verbouwd. In de inkomzone bevinden zich een winkeltje, een kapsalon, administratieve ruimtes, een kinélokaal, een bezigheids-animatielokaal en een grote polyvalente ruimte met cafetaria.

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • Sint-Truiden, DronePort
  dbv architecten 3

  DronePort, de campus voor technologiebedrijven die actief zijn in de bemande en onbemande luchtvaartsector, is gevestigd op de voormalige militaire vliegbasis in Brustem. Het is de thuishaven voor start-ups, groeibedrijven, scholen en kenniscentra die samen zullen werken aan een innovatieve toekomst voor de luchtvaartsector.

  Drones mogen gebruikmaken van meerdere specifieke outdoor testzones waar ze tot 650 meter hoog kunnen vliegen, uniek in Europa. In diverse ateliers kunnen dronepiloten, technici en onderzoekers nieuwe prototypes van drones bouwen. Testen gebeurt in de indoor testruimtes of in de DronePort Cage.

  Daarnaast beschikt DronePort over heel wat diverse kantoorruimtes voor bedrijven: vaste kantoren, flex desks en vergaderzalen die gebruikt worden voor meetings, brainstormsessies, workshops en events. Op de open campus is eveneens een restaurant geopend voor de werknemers zelf maar ook geïnteresseerden van elders.

  Foto's: © dbv architecten

  Lees meer
 • Antwerpen, Cadix B6'
  Van Wellen RED 2

  Op de hoek van de Londenstraat en Kattendijkdok-Oostkaai in de Cadixwijk komt er tegen de zomer van 2022 een multifunctioneel en flexibel kantoorgebouw, dat ook plaats zal bieden aan ontspanning en horeca.

  De bouwheer ambieert een inspiratiehaven en verzamelplaats voor ontwerpers en professionelen te creëren. Het project voorziet, naast de nodige ruimte voor het werken van vandaag, flexwerkplekken. Verder is er ruimte voorzien voor ontspanning in de grand café of koffiebar en voor sport en wellness. Om het gevoel van collectiviteit te versterken werden deze functies samengebracht in de plint van het gebouw rondom een gemeenschappelijke inkom met foyer, aula en bijhorende mezzanine. Bovendien voorziet het gelijkvloers ruimtes voor winkels en voor vergader- en expositieruimtes die ter beschikking staan van de bovenliggende kantoren en de toekomstige gebruikers van het gebouw.

  Foto's: © Van Wellen Real Estate Development

  Lees meer
 • Kop van Kessel-Lo, mixed use
  archipelago seARCH 2

  Kop van Kessel-Lo is het ambitieuze project dat gelegen is aan de oostzijde van het station van Leuven.

  Het programma van ca. 75.000 m² bestaat uit een parkeergarage, fietsenstalling, hotels, huisvesting, kantoren, handel en horeca:

  • 121 appartementen - 12.526 m²
  • Hotel IBIS 133 kamers - 3.326 m²
  • Hotel Park-Inn 139 kamers - 6.413 m²
  • 292 studentenkamers - 9.168 m²
  • Handel/Horeca - 3.315 m²
  • Kantoren - 9.094 m²
  • 975 ondergrondse parkeerplaatsen - 29.185 m²
  • 1.650 fietsparkeerplaatsen - 2.937 m²

  Foto's: © TA archipelago-SeARCH

  Lees meer
 • Diest, De Blekerij
  Cores Development 1

  De Blekerij is een woonproject met 68 appartementen, 2 eengezinswoningen en 2 handelspanden, verdeeld over 4 gebouwen.

  Dit nieuw woonproject maakt deel uit van de herontwikkeling van de stationswijk, die de schakel moet worden tussen het station en het centrum van Diest. Het is een mooi en tijdloos gebouw geworden dat perfect past in de omgeving. De gemeenschappelijke tuin is een oase van rust, een plek van ontmoeting en dialoog voor jong en oud. De tuin helt van nature af richting de Demer.

  Foto's: @ Cores Development

   

  Lees meer
 • Leuven, hoofdkantoor CERA
  Leuven hoofdkantoor CERA 3

  100 jaar na de bouw van de “Volksbank van Leuven” in de Muntstraat keert CERA terug naar de plaats van haar roots in het hart van de historische stad.

  De site bevat 2 erkende monumenten, namelijk Hotel d’Eynatten en het Helleputtegebouw. Op de plaats waar het Huis der Vlaamse Leergangen stond kwam een nieuwbouwcomplex.

  Geboeid door de combinatie van de moderne architectuur van Robbrecht & Daem en het historische kader dat bewaakt wordt door Studio Roma en ar-te is MACOBO-STABO erin geslaagd een technisch concept te bedenken dat een hoog ambitieniveau en respect voor het historisch kader perfect combineert. Geothermische energieopslag onder het nieuw gedeelte verzorgt de koeling en verwarming van de bestaande en nieuwe gebouwen. Luchtverdeling en verlichting zijn subtiel geïntegreerd in het ontwerp.

  Genomineerd RES2019 “Best Development for institutional investors”.

  Foto's: © THV Robbrecht & Daem - archipelago - Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Landen, WZC Oleyck
  TV archipelago Macobo Stabo 1

  Het project omvat de herinrichting van de uitgebreide site van het OCMW Landen langs de Oscar Huysecomlaan. De woonzorgcampus biedt onderdak aan een woonzorgcentrum met 92 bedden, een dagverzorgingscentrum en 40 assistentiewoningen (uit te breiden met 45 assistentiewoningen).

  Voor de gebouwschil is hierbij gestreefd naar K30 door gebruik te maken van doorgedreven isolatie in de gebouwdelen. Bovendien is gekozen voor een ATES (aquifer thermal energy storage) systeem in mergel wat een doorgedreven geologische kennis vraagt. Hierdoor kan men koelen in de zomer en verwarmen op lage temperatuur in de winter. Voor de ventilatie is ook gestreefd naar duurzaamheid en comfort. We maken gebruik van een luchtgroep met warmtewiel om optimaal energierecuperatie te bekomen.

  De verschillende technieken en performante gebouwschil maken van het woonzorgcentrum een laag energetisch gebouw.

  Foto's: © archipelago - Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Dendermonde, Oscar Romerocollege
  macobo stabo

  Scholen van Morgen’ is een PPS (publiek-private samenwerking) tussen AG Real Estate, BNP Paribas Fortis en de Vlaamse Overheid. Het programma omvat het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van 182 schoolgebouwen.

  De nieuwbouw geeft plaats aan de eerste graad met ongeveer 35 klaslokalen, een studiezaal en lerarenstudio. Bij het project hoort ook een overdekte fietsenstalling en sportgebouw.

  Foto's: © archipelago en © macobo-stabo

  Lees meer
 • Merelbeke, Studentenrestaurant UGent
  StaboUgent 06

  Een nieuwbouw voor de faculteit Diergeneeskunde op de campus in Merelbeke:

  • restaurant met 250 zitplaatsen
  • regeneratiekeuken
  • fietsenparking met 200 plaatsen


  Het restaurant vormt een ontmoetingsplek en de toegangspoort tot de campus.

  Bij gebrek aan een BEN-definitie voor restaurant vanwege de overheid is er in overleg en op basis van de ambitie van UGent een eigen eisenpakket gedefinieerd waarbij “Bijna” energieneutraal verder gaat dan enkel verwarming en koeling compenseren.

  Na het ontwerpproces is het gebouw zelfs volledig energieneutraal.

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • Leuven, Horenblazer
  Horenblazer 1

  Projectontwikkelaar ViRiX realiseert op de voormalig Inbev-site te Leuven, DijleDelta, het gebouw De Horenblazer. Naast een opengemaakte Dijle-arm biedt het gebouw plaats voor 30 appartementen en studio’s. 24 appartementen vallen onder het concept ‘stadswoningen’.


  MACOBO-STABO verzorgt het technisch ontwerp van de appartementen binnen het vooropgestelde budget. De dienst duurzaamheid verzorgt bijkomend de EPB-berekeningen en speelt een adviserende rol in de duurzaamheidsambitie van de bouwheer. Met behulp van een persoonlijke PV-installatie per appartement kan deze behaald worden.

  Foto's: © LAVA architecten

  Lees meer
 • Antwerpen, Harmoniewijk
  Cores Van Schoonbeke 2 Small

  Cores Development kocht de vroegere site van de Crelan-bank en nam zelf zijn intrek in het gerenoveerde herenhuis aan de Mechelsesteenweg. De rest van de site krijgt een nieuwe invulling met een mix van klassieke woonfuncties, assistentiewoningen en kantoren.

  Tegen eind 2019 is de hele site vernieuwd en zal er in de Harmoniewijk 17.000 m² extra woon- en werkruimte beschikbaar zijn. De Harmoniewijk biedt zijn toekomstige bewoners een fantastische omgeving, waar jong en minder jong, single en gezin zich helemaal thuis zullen voelen. 

  Foto's: © Cores Development

  Lees meer
 • Lanaken, WZC Bessemerberg
  lanaken 3

  De eerste fase van het Woonzorgcentrum Bessemerberg telt in totaal 120 kamers. De kamers bevinden zich aan de buitenzijde van woonblokken met telkens een onbelemmerd uitzicht naar de bosrijke omgeving. Verdringingsventilatie, vloerverwarming en vloerkoeling zorgen daar voor optimaal comfort.

  De tweede fase omvat nieuwbouw van 10 kamers kort verblijf en de herinrichting van de cafetaria.

  Het woonzorgcentrum met zijn eigen cafetaria, kapsalon, keuken, kine en andere diensten biedt op de site alle comfort in een zorgeloze sfeer.

  2e prijs van de publieksjury op de zorginnovatieaward I2C, 2012.

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • Leuven, Tweewaters
  vaartkom leuven zicht v2

  Op de voormalige InBev-site aan de Leuvense Vaartzone loopt één van de grootste binnenstedelijke herontwikkelingsprojecten. In opdracht van AG Real Estate en naar ontwerp van Xaveer De Geyter Architects (XDGA) voert Macobo-Stabo de studie van de gebouwentechnieken en van de duurzaamheid uit voor de nieuwe stadswijk Tweewaters.

  De eerste fase omvat twee gebouwen: een balkvormig woonblok (89 appartementen, 55 assistentiewoningen en 6 handelpanden) en een woontoren (65 appartementen). Ook een nieuwe ondergrondse parking is voorzien, die verbonden is met de bestaande parking Tweewaters.

  Foto's: © XDGA

  Lees meer
 • Antwerpen, Rijnpoort
  Stramien 2

  Reconversie van een kantoorgebouw tot hedendaags woonproject, met een gemeenschappelijke binnentuin.

  Het complex bestaat uit 110 appartementen, 1 kantoor en 3 winkelpanden. Achter de muren van Rijnpoort vind je een oase van rust als welkom tegenwicht voor de hectiek van buitenaf.

  Door de verspringende volumes ontstaan zijgevels die de Zuidwestoriëntatie beter benutten. Op de bovenste daken komen ruime dakterrassen terwijl op het dak boven de parkeergarage een grote gemeenschappelijke daktuin wordt aangelegd.

  Foto's: © Stramien

  Lees meer
 • Genk, La Biomista
  Macobo Referentie Genk, Park paviljoen La Biomista

  Stad Genk heeft er voor geopteerd om het mijnterrein Zwartberg een betekenisvolle nieuwe functie te geven: een artistiek natuurpark. Het wordt een artistiek-toeristische site die erfgoed, hedendaagse kunst en bioculturele diversiteit op een unieke manier combineert.

  Er wordt tevens een parkpaviljoen voorzien, ontworpen door Van Belle & Medina. Naast sanitair en workshopruimte voorziet het paviljoen ook een plek voor dierenverzorging. MACOBO-STABO staat in voor de studies speciale technieken, EPB-verslaggeving en de veiligheidscoördinatie.

  Het gebouw wordt ontworpen in functie van de nodige binnen- maar ook buitenruimte. Een maximale wisselwerking tussen interieur en exterieur worden een extra kwaliteit. Het paviljoen wordt gezien als een link in dit landschappelijke decor. De interventie heeft een impact zowel op de site, infrastructuur, landschap en doorwaadbaarheid.

  Foto's: © Van Belle & Medina

  Lees meer
 • Maaseik-Kinrooi, KASO
  archipelago 15

  Op de campus Harlindis en Relindis van KaSO Maaseik-Kinrooi hebben we reeds verschillende nieuwbouwprojecten verwezenlijkt en ook op de Campus Kinrooi zijn we actief:

  • Fase 1: Nijverheid en Techniek
  • Fase 2 + Fase 2bis: Nijverheid en Techniek, Handelswetenschappen en Sociale wetenschappen en welzijn
  • Polyvalente zaal
  • Internaat
  • Administratief blok
  • Mechanica
  • Werkplaatsklassen Campus Kinrooi
  • Eerstegraadsschool Pelserstraat
  • Huisvesting kloostergemeenschap Kruisheren

  Foto's: © archipelago

  Lees meer
 • Beverst, WZC Beversthuis
  Beversthuis

  Naast het bestaande rusthuis heeft vzw Sint-Barbara een nieuw woonzorgcentrum met drie verdiepingen gebouwd. Er zijn in eerste fase 104 kamers in een modern kader opgetrokken die voorzien in alle comfort voor de bewoners. Op de plaats van het bestaande rusthuis is in 2e fase een polyvalente zaal met cafetaria gebouwd dat ook opengesteld wordt voor verenigingen van Beverst.

  Om de leefruimtes comfortabel te houden, wordt gebruik gemaakt van vloerkoeling. In de leefruimtes wordt ventilatie systeem D toegepast. In de kamers daarentegen is systeem C voorzien. Aanwezigheidsdetectoren in de gangen zorgen er ten slotte voor dat het energieverbruik voor verlichting beperkt wordt.

  Foto's: © archipelago - Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Vrouw, Kind & Erfelijkheid
  archipelago GAF Macobo Stabo 6

  Binnen het masterplan voor campus Gasthuisberg van UZ Leuven, werd het bestaande ziekenhuis uitgebreid met een nieuwbouw Fase IVb 1 & 2. Hierin werden alle bestaande functies van het programma “Vrouw, Kind & Erfelijkheid” geherlocaliseerd.

  Het project omvat 38.000 m² verdeeld over:

  • 118 bedden kindergeneeskunde
  • 8 plaatsen daghospitaal voor vrouw
  • 30 plaatsen daghospitaal kinderen
  • 65 bedden kraamafdeling
  • 12 bevallingskamers

  De ziekenhuisschool wordt ook uitgerust voor kinderen welke een periode in het ziekenhuis verblijven. Dit betekent dat er zowel leslokalen voorzien zijn voor kleuter-, basis- als secundair onderwijs.

  Dynamische simulaties, waarin een evenwicht is gezocht tussen de energievragen voor verwarming en koeling, oververhitting en daglichttoetreding, maken van Fase IVb een laag energie gebouw. Duurzaamheid en beleving van patiënten, bezoekers en personeel staan centraal: klimaatplafonds, het energierecuperatiesysteem voor de luchtbehandeling i.f.v. de hygiënische eisen en energiezuinige verlichtingsarmaturen.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Logistiek Platform
  archipelago GAF Macobo Stabo 1

  Het logistiek platform zorgt voor de concentratie van een aantal logistieke en productiefaciliteiten: apotheek, productiekeuken, distributiekeuken, ontvangst van goederen, afvalplatform, kleedruimtes, ...

  Het project is sterk gedetermineerd door de strenge functionele eisen. Als ontwerpers en ingenieurs willen wij nog verder gaan en zoeken naar de meest duurzame oplossing. Hiervoor hanteren wij de logica van de TRIAS ENERGETICA.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Operatiezalen en Recovery
  OK

  Door de nieuwbouw van het gebouw “Kritieke Diensten” is het aantal operatiezalen van het ziekenhuis met 10 stuks verhoogd. Om de daaraan gekoppelde stijging van post anesthesie-plaatsen te voorzien, diende de bestaande PAZA (post anesthesie zorgen afdeling) verbouwd te worden.

  Gezien er steeds een bepaalde capaciteit PAZA-plaatsen beschikbaar diende te blijven, moest de verbouwing gefaseerd worden uitgevoerd. Na de verbouwing van de PAZA zal deze niet alleen wat capaciteit en organisatie betreft aangepast zijn aan het nieuwe aantal operatiezalen, maar ook voldoen aan de hoogste bouwkundige en technische eisen voor dergelijke afdelingen.
  De PAZA sluit aan bij het reeds bestaande operatiekwartier. Deze 16 operatiezalen worden bijkomend gerenoveerd.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Protonentherapie en MRT centrum
  Gortemaker Algra Feenstra architects 2

  Het UZ Leuven en het UZ Saint-Luc investeerden in een onderzoeks- en behandelcentrum voor protontherapie. Het is een belangrijk project in de medische wereld; een nationaal en internationaal toonaangevend instituut. Samen met het UZ Gent en de industrie wordt er in dit centrum gewerkt aan de verdere ontwikkeling van proton- en koolstof-ion-behandelingen. De behandeling blijkt succesvol bij kinderen met kanker en bij tumoren in het centrale zenuwstelsel.

  Het protontherapiecentrum bestaat uit twee bunkers; de ene wordt gebruikt voor de behandeling van patiënten en klinisch onderzoek, de andere voor meer toegepast, preklinisch onderzoek.

  Het programma bevindt zich grotendeels onder het maaiveld, maar het gebouw in zijn geheel en de publieksruimte in het bijzonder zijn zo vormgegeven dat men geen moment het gevoel krijgt opgesloten te zitten in een kelderruimte. Door diepe insnijdingen komt het daglicht tot op het laagste niveau. De nieuwe MRT-afdeling is dan weer rechtstreeks gekoppeld aan de bestaande.

  Foto's: © Gortemaker Algra Feenstra architects 

  Lees meer
 • UZ Leuven, Kritieke Diensten
  archipelago GAF Macobo Stabo 1

  Het nieuwbouwproject Kritieke Diensten betreft de eerste uitbreidingsfase van het bestaande ziekenhuis. In dit dicht tegen het bestaande OK-complex gelegen gebouw worden diverse bestaande ziekenhuisfuncties uitgebreid of vervangen.

  De onderbouw bevat de uitbreiding van het operatiekwartier met tien zalen, radiologie, de nieuwe spoedeisende hulp met ambulancehal aansluitend op de parkeerkelder en diverse facilitaire ruimtes.

  In de bovenbouw komt onder andere de nieuwe neonatale intensive care unit, opgezet met het oog op “family centered care” met 36 ruime eenpersoonskamers, twee afdelingen intensive care, een afdeling hemodialyse, diverse stafruimtes plus de logistieke hoofdroute - met bufferzones - naar het Vrouw en Kind ziekenhuis en het gebouw voor Psychiatrie.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • UZ Leuven, Parkeergebouw Tabor
  Toon Grobet 4

  Het Centraal Ontsluitingspunt bestaat uit een luifel boven een trappencomplex, met panoramische liften, die de ondergrondse en bovengrondse lagen verbindt. Het is het circulatieknooppunt tussen de verschillende ondergrondse parkings, de kleedruimtes voor personeel en het inrittencomplex, en van hieruit vinden alle bestaande parkings hun toegang.

  Deze ondergrondse parking voorziet 1.500 plaatsen voor personeel en 50 parkeerplaatsen voor ambulances en mindervaliden, verdeeld over drie niveaus en georganiseerd rond een atrium met daaromheen de verticale verkeerscirculatie. De parking is uitgerust met een mechanische rook- en warmteafvoer en een parkeergeleidingssysteem. Hierdoor wordt aan ingang West, in combinatie met Parkeergebouw West, een totale capaciteit van 2.500 parkeerplaatsen gerealiseerd.

  Foto's: © Toon Grobet

  Lees meer
 • UZ Leuven, Parkeergebouw West
  Macobo Stabo 2 v2

  Het Centraal Ontsluitingspunt bestaat uit een luifel boven een trappencomplex, met panoramische liften, die de ondergrondse en bovengrondse lagen verbindt. Het is het circulatieknooppunt tussen de verschillende ondergrondse parkings, de kleedruimtes voor personeel en het inrittencomplex, en van hieruit vinden alle bestaande parkings hun toegang.

  De nieuwe bezoekersparking omvat drie ondergrondse bouwlagen met in totaal 937 plaatsen en de spoedparking van 63 plaatsen. Hierdoor wordt aan ingang West, in combinatie met parking Tabor, een totale capaciteit van 2.500 parkeerplaatsen gerealiseerd, alsook een kiss-and-ride zone, een ambulancehal en een spoedplein met daglicht, voorzien via grote gevelopeningen en een twaalftal daklichten naar het bovengrondse plein.

  De parking is voorzien van LED-verlichting, beamdetectie als brandbeveiliging, parkeerbegeleiding en een sprinklerinstallatie om de spoedafdeling te vrijwaren van rookverspreiding.

  Foto's: © Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Maaseik, Ziekenhuis Maas en Kempen
  Roos Alderhoff 1

  Het ziekenhuisgebouw is ontworpen vanuit een vastgoedvisie. Daardoor is het verdeeld in losse gebouwen welke hun eigen functie hebben en voor elk gebouw is een eigen draagstructuur gekozen, optimaal aangepast aan de bestemming.

  De ziekenhuisfuncties zijn als volgt verdeeld over de vijf bouwdelen:

  • Verpleegafdelingen in het ‘Hotelgebouw’
  • OK’s, IC, Spoed en Radiologie in de ‘Hotfloor’
  • Poliklinieken, administratie en beheer in het ‘Kantoorgebouw’
  • Facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium in de ‘Fabriek’
  • Entree, bezoekersrestaurant, balies, etc. in het ‘Entreegebouw’

  Voor het energieconcept is uitgegaan van de logica van de TRIAS ENERGETICA met als meest opvallende maatregel de aanleg van een energieopslagsysteem onder de vorm van een koude-warmteopslag (KWO).

  Foto's: © Roos Alderhoff

  Lees meer
 • UZ Gent, Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth
  UZ Gent

  Kinderen vormen de voornaamste doelgroep binnen de nieuwbouw voor de pediatrische afdeling voor het Universitair Ziekenhuis te Gent. De uitdaging was dan ook om een eigenzinnig en herkenbaar gebouw te ontwerpen. 

  Het gebouw bevat verschillende verpleegafdelingen, een IC-afdeling, poliklinieken en uitbreidingen van het operatiekwartier en de afdeling radiologie. Het totale oppervlak van dit project bedraagt 16.000 m².

  De technische installaties zijn ontworpen, niet alleen met oog voor het comfort van patiënt en personeel, maar ook voor de energiezuinigheid.

  Publieksprijs Innovation 2 Care.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Dendermonde, AZ Sint-Blasius Operatiekwartier & Recovery
  archipelago GAF Macobo Stabo 9

  Het nieuwe operatiekwartier bevindt zich op de begane grond, deels in een verbouwde zone, deels in een annex nieuwbouw.

  De bestaande ruwbouwstructuur was origineel ontworpen voor verpleegafdelingen. Het was dan ook een ruimtelijke uitdaging om de veel intensere technische installaties, horende bij de recovery, hierin te integreren. Om de operatiezalen een voldoende vrije hoogte te bieden, zijn deze ingericht in een aansluitende nieuwbouw met een onderliggende technische kelder.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer
 • Dendermonde, AZ Sint-Blasius Blok West
  archipelago GAF Macobo Stabo 4

  Blok West van het ziekenhuis bestond oorspronkelijk uit drie verdiepingen (kelder, gelijkvloers en eerste verdieping) met daarboven een technische ruimte. De uitbreiding bestaat uit twee bijkomende verdiepingen en een nieuwe technische afdeling. De constructie was al voorzien om twee bijkomende verdiepingen te dragen, maar de grootste uitdaging zat hem in het operationeel houden van de onderliggende reeds afgewerkte verdiepingen met inbegrip van de bestaande technische ruimte.

  De nieuwe verdieping is bestemd voor een palliatieve afdeling met zes kamers en een verpleegafdeling locomotorische revalidatie met veertien kamers van elk twee bedden. Tussen deze afdelingen werd een logistiek gedeelte voorzien met onder meer verpleegposten, vergaderzalen en een keuken.

  Foto's: © archipelago-GAF-Macobo-Stabo

  Lees meer

Wenst u een offerte op maat?

Vul het formulier in en wij contacteren u binnen 5 werkdagen

VRAAG HIER UW OFFERTE