Blog: Nieuw in 2018, het S-peil voor EPB-verslaggeving

Posted by Maaike Deverwerre en Pieter Mast On 6 november 2017 om 12:59

#studiebureau, #ingenieursbureau, #epb, #macobo, #S-peil

2017.11.07 Blog S peil

In 2018 worden opnieuw wijzigingen doorgevoerd in de EPB-verslaggeving. We mogen ons verwachten aan strengere eisen om stilaan te evolueren naar bijna-energieneutrale gebouwen in 2021. Het maximaal toegelaten E-peil daalt en als nieuwigheid wordt het S-peil geïntroduceerd.

Het E-peil wordt in 2018 strenger voor alle nieuwe gebouwen. Voor residentiële projecten wordt het E-peil met maar liefst 10 punten aangescherpt, het te behalen cijfer wordt dus E40. Onder andere het primaire energieverbruik dient te dalen en dat impliceert meer investeringen in een goed geïsoleerde buitenschil en hernieuwbare energietechnieken.

In 2018 verdwijnt voor residentiële gebouwen het alom gekende K-peil van het beeldscherm. Deze parameter wordt vervangen door het nieuwe Schil-Peil of korter het S-peil. Voor niet-residentiële gebouwen komt er geen plaatsvervanger en voor industriële doeleinden blijft het K-peil wel bestaan.

Het doel van dit S-peil is om de isolatiegraad van een gebouw eerlijker te benaderen. Het vroegere K-peil was een isolatiegraad voor het volledige gebouw terwijl het S-peil een indicator is per EPB-eenheid, per appartement. Dus kleine volumes worden niet zoals bij het K-peil benadeeld. Eind oktober werd de waarde van het nieuwe S-peil vastgelegd op S31.

De hamvraag: bouwaanvraag indienen voor 2018?

Voor renovatie is het verschil tussen anno 2017 en anno 2018 amper merkbaar. In het geval van nieuwbouwprojecten zijn de eisen in 2018 echter een stuk strenger: het E-peil daalt en het zal een grotere uitdaging worden om het nieuwe S-peil te halen. Maar we stellen vast dat de impact van warmtepompen, zonnepanelen en zonnecollectoren zijn verbeterd in de nieuwe rekenwijze. Onze EPB- en ventilatieverslaggevers volgen de ontwikkelingen op de voet en adviseren u graag bij uw bouwproject.

ing. Pieter Mast
pieter.mast@macobo.be
013 460 420

Pieter Mast is energiedeskundige bij Macobo. Bent u voor uw bouwprojecten op zoek naar deskundig advies? Neem dan contact op met Macobo. Pieter en zijn collega's helpen u graag verder.